Γλωσσάρι

Όροι 481 - 490 από 580

Μπάνον α λα σάγ ιετ

Μπάνον α λα  σάγ ιετ
Banon a la Sarriette

Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-8 εβδομάδες, το μέγεθός του είναι 6-7 εκατοστά διάμετρο, 2,5-3 εκατοστά ύψος, 90-120 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με αρωματικό κρασί.

Μπάνον α λα σάγ ιετ

Μπάνον α λα  σάγ ιετ
Banon a la Sarriette

Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-8 εβδομάδες, το μέγεθός του είναι 6-7 εκατοστά διάμετρο, 2,5-3 εκατοστά ύψος, 90-120 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με αρωματικό κρασί.

μπαρμπούνι

μπαρμπούνι
red mullet    rouget-barbet de roche

Το ψάρι με λατινική ονομασία Mullus surmuletus. Το μήκος του φτάνει τα 40 εκατοστά. Εξαίρετο ψάρι με συνεκτική και ιδιαίτερα εύγευστη σάρκα.

Μπαστάρντο ντελ γκράπα - Bastardo del Grappa

Μπαστάρντο ντελ γκράπα - Bastardo del Grappa
Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο ή σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 6 μήνες, το μέγεθός του είναι 25-30 εκατοστά διάμετρο, 2-8 εκατοστά ύψος, 2,5-5 κιλά βάρος και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με cabernet franc ή chardonnay.

μπάτζος

μπάτζος
batzos cheese    batzos

Παραδοσιακό λευκό τυρί άλμης αρκετά αποβουτυρωμένο της Δυτ. Μακεδονίας. Παράγεται συνήθως από γίδινο γάλα και διατίθεται αλατισμένο σε δοχεία. Το ώριμο τυρί έχει σκληρή, ελαστική υφή και καταναλώνεται συνήθως στη σχάρα ή σε σαγανάκι.

μπατίκι

μπατίκι
batiki vine    batiki (cépage)

Λευκή ποικιλία αμπέλου της Θεσσαλίας.

μπάφα-κέφαλος

μπάφα-κέφαλος
common grey mullet    mulet cabot

Το ψάρι με λατινική ονομασία Mugli cephalus. Το μήκος του φτάνει τα 75 εκατοστά και εκτιμάται πολύ η γευστική και σφιχτή του σάρκα. Από της οωθήκες του παράγεται το αυγοτάραχο.

μπαχάρι

μπαχάρι
grains of paradise, guinea grains    maniguette, graines de Paradis

Οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού με λατινική ονομασία Aframomum melegueta. Χρησιμοποιούνται ως άρτυμα.

Μπγι ε σάβαραν

Μπγι ε σάβαραν
Brillat Savarin

Ο τύπος του τυριού είναι μαλακό λευκό, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-4 εβδομάδες, το μέγεθός του είναι 12 εκατοστά διάμετρο, 3,5 εκατοστά ύψος, 500 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο. Σερβίρεται με όλα τα ελαφριά φρουτώδη κρασιά ειδικά τη σαμπάνια.

Μπγό τσιού

Μπγό τσιού
Brocciu

Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, με προέλευση την Κορσική, παράγεται από πρόβειο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-3 μέρες, το μέγεθός του ποικίλει, 675 γρ.-1,3 κιλά βάρος και είναι καλαθάκι. Σερβίρεται με ελαφρύ κρασί σε σαλάτες, ομελέτες, τσιζκέικ ή μόνο του με λίγο αλάτι, ζάχαρη, δενδρολίβανο ή μέλι.
Όροι 481 - 490 από 580
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε