Το ψάρι με λατινική ονομασία Morone labrax. To μήκος του φτάνει μέχρι το ένα μέτρο. Έχει λευκή, συνεκτική και πολύ νόστιμη σάρκα.
λαβρίδες
labridaelabridés
Οικογένεια ψαριών με ζωηρά χρώματα. Λέγονται και χειλούδες.
Λαγκούντο - Lagundo
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-6 μήνες, το μέγεθός του ποικίλει ειναι γύρω στα 8 κιλα και είναι συνήθως ορθογώνιο.
Σερβίρεται με λευκό κρασί, σε ψωμί ή λιωμένο σε πατάτες.
λαγός
harelièvre
Το θήραμα με λατινική ονομασία Lepus vulgaris.
λαγός αμερικανικός
snowshoe rabbitlièvre d' Amérique
To θήραμα με λατινική ονομασία Lepus americanus.
λαγός Καλιφόρνιας
jack rabbitlièvre de Californie
Το θήραμα με λατινική ονομασία Lepus californicus.
λαγός Φλώριδας
cottontail rabbitlièvre de Floride
To θήραμα με λατινική ονομασία Sylvilagus floridanus.
λαγόχορτο
salsifysalsifis
Η ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Tragopogon porrifolius. Είναι μακριά, πασσαλώδης, τρυφερή και εύγευστη. Τρώγεται μαγειρευτή και ανήκει στα φαρμακευτικά φυτά.
λάδι φάλαινας-κητέλαιο
blubergraisse de baleine
Λαμβάνεται από τον λιπώδη ιστό της φάλαινας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φθηνών μαργαρινών.
λαδοτύρι
ladotyri cheeseladotyri
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, το οποίο παρασκευάζεται στη Μυτιλήνη από πρόβειο γάλα ή με πρόσμιξη με κατσικίσιο. Έχει ξηρή εμφάνιση, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα. Διατίθεται σε μορφή κυλίνδρου διαμέτρου 10 cm. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40% και η υγρασία του δεν είναι μεγαλύτερη από 38%. Η ωρίμανσή του διαρκεί τουλάχιστον τρείς μήνες. Οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι η ωρίμαση και η συντήρησή του γινόταν μέσα σε ελαιόλαδο, τεχνική που συχνά εφαρμόζεται και σήμερα.