nam pla
nam pla
Ελαφριά σάλτσα ψαριού η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην ταϋλανδέζικη κουζίνα και περιέχει αλάτι. Παρασκευάζεται από φρέσκο ψάρι, κυρίως από αντζούγιες αλλά και οποιοδήποτε άλλο ψάρι.
nature
nature
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται ένα υλικό που είναι απλώς βρασμένο σε νερό με αλάτι.
navarin
navarin
Κλασικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας με αρνάκι, πατάτες, μανιτάρια και κρεμμύδια.
neufchâtel
neufchatel cheese
Μαλακό τυρί που παράγεται στην περιοχή της Νορμανδίας. Είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά της Γαλλίας και ωριμάζει με μούχλα για 8-10 εβδομάδες. Εξωτερικά έχει ένα σκληρό λευκό περίβλημα που τρώγεται έχει κοκκώδη υφή και πωλείται σε σχήμα καρδιάς. Μοιάζει με το καμεμπέρ αλλά η γεύση του είναι πιο αλμυρή και πιο έντονη. Έχει άρωμα και γεύση μανιταριών.
niçoise
nicoise
Ο όρος υποδηλώνει την παρασκευή ενός πιάτου με τη μέθοδο της Νίκαιας. Τα πιάτα με αυτήν την ονομασία περιέχουν σκόρδο, αντζούγια, ελιές, τομάτες και φρέσκα φασολάκια. Το πιο φημισμένο πιάτο είναι η σαλάτα νισουάζ.
noisette
noisette
Στρογγυλό κομμάτι από ξεκοκαλισμένη αρνίσια ή βοδινή σπάλα. Το κρέας τυλίγεται και δένεται σφιχτά με σπάγκο. Κατόπιν κόβεται σε φέτες και μαγειρεύεται.
noix*
noodles
noodles
Τα νουντλς φτιάχνονται από μια ποικιλία από ζύμες (ρύζι, σιτάρι, σίκαλη, πατάτα, καλαμπόκι, όσπρια, καρύδια) και το σχήμα τους μπορεί να διαφέρει. Συνήθως μαγειρεύονται σε βραστό νερό όπως τα μακαρόνια. Ανάλογα με τον τύπο των νουντλ, μαγειρεύονται στεγνά ή κατεψυγμένα.
nougat
nougat
Μικρό γλύκισμα φτιαγμένο με ζάχαρη, μέλι, ασπράδι αυγού και αμύγδαλα.
nuoc-mâm*
fish sauce
Σάλτσα που παρασκευάζεται από τη ζύμωση ψαριών σε άλμη. Είναι βασικό υλικό και χρησιμοποιείται ευρέως στις κουζίνες του Βιετνάμ και της Ταϋλάνδης. Η ζύμωση διαρκεί 1 χρόνο σε ξύλινα βαρέλια. Η πιο γνωστή σάλτσα νουόκ μαμ παρασκευάζεται από αντζούγιες, ενώ υπάρχουν και άλλες παρασκευασμένες από καλαμάρια ή μείγματα ψαριών.