Ο καρπός του τροπικού φρούτου με λατινική ονομασία Eugenia cuminii. Έχει πυκνό φύλλωμα και καλλιεργείται μόνο για τη διακοσμητική του αξία. Το ξύλο είναι πολύ σκληρό και είναι ανθεκτικό στο νερό, γι' αυτό και χρήσιμοποιείται σε σιδηροδρομικές γραμμές. Ο καρπός του έχει ένα συνδιασμό γλυκιάς, ελαφρώς ξινής και στυφής γεύσης ενώ το χρώμα του είναι το μωβ όταν ωριμάσει.
Ζαμπόνε-Zampone
Ο τύπος του αλλαντικού είναι λουκάνικο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από χοιρινό κρέας.
Σερβίρεται ως ορεκτικό ή ως κυρίως συστατικό σε ένα γεύμα, απαιτείται να ζεσταθεί πριν το φαγητό.
ζαμπονέλλο αλίπαστο
fore-leg hamjambonneau salé
Παρασκευάζεται όπως το θερμικά επεξεργασμένο ζαμπόν. Γίνεται από το κομμάτι του χοιρινού κρέατος που ονομάζεται κότσι.
ζαργάνα
garfishorphie commune
Το ψάρι με λατινική ονομασία Belone-belone. Το μήκος του φθάνει έως τα 80 εκατοστά και η σάρκα του είναι εύγευστη.
ζαργάνα μικρόσωμη
billfishbalaou de l'Atlantique
Το ψάρι με λατινική ονομασία Scomperesox saurus. Το μήκος του φθάνει τα 40 εκατοστά και η σάρκα του εκτιμάται ιδιαίτερα.
ζαρκαδάκι
young roe-deerchevrillard
Το ζαρκάδι νεαρής ηλικίας.
ζαρκάδι
roe-deerchevreuil
Το θήραμα με λατινική ονομασία Capreolus capreolus. Στην Ελλάδα απαγορεύεται το κυνήγι του, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαικές χώρες.
ζάχαρη
sugarsucre
Η επιστημονική της ονομασία είναι σακχαρόζη. Είναι οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία που ανήκει στους δισακχαρίτες, παράγεται από την επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως είναι τα τέυλα-παντζάρια, το ζαχαροκάλαμο κ.ά.
ζάχαρη άχνη
icing, powdered sugarsucre à glacer
Θρυμματισμένη λευκή ζάχαρη, στην οποία επιτρέπεται η προσθήκη αμύλου σε ποσοστό μέχρι 2%, για να αποφύγουμε τη δημιουργία σβώλων.
ζάχαρη διαιτητική
dietary sugarsucre diététique
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται οι φυσικές γλυκαντικές ύλες Σορβίτης, Γλυκερίνη κ.ά. και οι συνθετικές γλυκαντικές ύλες, όπως η Σακχαρίνη, η Ασπαρτάμη κ.ά.