Το φυτό με λατινική ονομασία Rheum rhaponticum. Με τους μίσχους του παρασκευάζεται κομφιτούρα και κομπόστα.
ραβέντι Κίνας
turkey rhubarbrhubarbe de Chine
Το φυτό με λατινική ονομασία Rheum palmatum. Τα ριζώματά του έχουν φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα για την παρασκευή αποσταγμάτων. Με τους ποδίσκους των φύλλων του παρασκευάζονται ζελέδες και μαρμελάδες.
Ραβετζόλο - Raveggiolo
Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο, μαλακό, με προέλευση την Ιταλία και παράγεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.
ραβιόλι+
Είδος ζυμαρικού.
Ραγκουζάνο - Ragusano
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση τη Σικελία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 3-12 μήνες, το μέγεθός του είναι 43-55 εκατοστά μήκος, 15-18 εκατοστά πλάτος, 15-18 εκατοστά ύψος, 10-16 κιλά βάρος και είναι τετράγωνο.
Σερβίρεται με λευκό κρασί και μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο και σκόρδο ενώ στη συνέχεια περιχύνεται με λευκό ξύδι και ρίγανη.
ραδίκι
chicorychicorée sauvage
Το φυτό με λατινική ονομασία Cichorium intybus. Τρώγεται βραστό ή μαγειρευτό.
ραδίκι λευκόφυλλο
french endiveendive, chicorée de Bruxelles
Το φυτό με λατινική ονομασία Cichorium intybus var. foliosum. Θεωρείται από τα πιο εκλεκτά λαχανικά. Τρώγεται ωμό ως σαλάτα και μαγειρευτό.
ρακί
arakarack
Απόσταγμα των ανατολικών χωρών της Μεσογείου, των Ινδιών και αρκετών χωρών της Αφρικής. Γίνεται με απόσταξη ζυμωθέντων φρούτων ή δημητριακών καρπών που παράγει η κάθε χώρα.
ραπάνι
radishradis
Η γογγυλώδης ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Raphanus sativus. Τρώγεται ωμό.
Ρασκέρα - Raschera
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-3 μήνες, το μέγεθός του είναι 30-40 εκατοστά διάμετρο, 6-9 εκατοστά ύψος, 5-8 κιλά βάρος και είναι τετράγωνο με στρογγυλές γωνίες.
Σερβίρεται με κόκκινο κρασί πλούσιο σε αρώματα και είναι ιδανικό για φοντί.