Ο τύπος του τυριού είναι φρέσκο παλαιωμένο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 2-6 εβδομάδες και το μέγεθός του είναι 4,5 εκατοστά διάμετρο, 7,5 εκατοστά ύψος, 120 γρ. βάρος και είναι κυλινδρικό.
Σερβίρεται με φρουτώδες κρασί καρύδια και κάστανα.
σαββατιανό
savatiano vinesavatiano (cépage)
Λευκή ποικιλία αμπέλου η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τους αμπελώνες της Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας.
σάγο-άμυλο φοινικόδεντρου
sagosagou
Το κοκκιώδες άμυλο που εξάγεται από το φοινικοδέντρο με λατινική ονομασία Metroxylon rumphui.
σακχαρίνη-ζαχαρίνη
saccharinsaccharine
Συνθετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.
σακχαρόζη
sucrosesacharose
Αποτελείται από γλυκόζη και οπωροσάκχαρο. Υπάρχει κυρίως στο ζαχαροκάλαμο (20%) και στα ζαχαρότευτλα (16%). Είναι γνωστή ως ζάχαρη και ανάλογα με την προέλευσή της ως καλαμοσάκχαρο ή τευτλοσάκχαρο.
σαλαβούρδος
greater fork-beardpetite lingue
Το ψάρι με λατινική ονομασία Phycis blennioides. To μήκος του φτάνει τα 40 εκατοστά και η σάρκα του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα.
σαλάμι
salamisaucisson
Κρεατοσκεύασμα το οποίο έχει υποστεί πλήρη επεξεργασία. Γεμίζεται σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα μήκους 20 εκατοστών περίπου και διαμέτρου 4-5 εκατοστά και σερβίρεται όπως είναι σε φέτες.
σαλάμι αέρος
dry sausagessaucissons secs
Παραμένουν σε ειδικούς θαλάμους από 3 ημέρες μέχρι 6 μήνες προς ωρίμανση και μερική αφυδάτωση. Γεμίζονται συνήθως σε περιβλήματα διαμέτρου 4-9 εκατοστά και σερβίρονται όπως είναι σε φέτες. Η περιεκτικότητα τους σε λίπος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 45%.
σαλάμι βραστό
cooked sausagesaucisson cuit
Κρεατοσκεύασμα το οποίο έχει υποστεί πλήρη επεξεργασία. Γεμίζεται σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα μήκους 20 εκατοστών περίπου και διαμέτρου 4-5 εκατοστών. Σερβίρεται όπως είναι σε φέτες.
σαλάμι ημίξηρο
semi-dry cured sausagesaucissons demi-secs
Παρασκευάζονται όπως τα αλλαντικά αέρος με τη διαφορά ότι μετά τη μερική τους ωρίμαση, υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία. Η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι 35%.