Αφέψημα από φύλλα του φυτού με λατινική ονομασία Hibiscus sabdariffa. Έχει κόκκινο χρώμα, ευχάριστη γεύση και άρωμα. Από τους κάλυκες αυτού του ιβίσκου παρασκευάζονται σακχαρόπηκτα και ένα δροσιστικό ποτό.
ικανότητα συντήρησης
keeping qualityaptitude à la conservation
Η ιδιότητα κάθε τροφίμου να διατηρεί αναλλοίωτους τους οργανοληπτικούς του χαρακτήρες και κατά συνέπεια την ποιότητά του για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.
ινδικοτίνη-Ε132
indigotinindigotine
Συνθετική χρωστική ύλη (χρώματος γαλάζιου) της μάζας και της επιφάνειας των τροφίμων.
ινούλα
elecampaneinule
Το φυτό με λατινική ονομασία Inula helenium, του οποίου το ρίζωμα διακρίνεται για την αρωματική και υπόπικρη γεύση του. Χρησιμοποιείται τόσο ως αρτυματική ύλη, όσο και για την παρασκευή βερμούτ και άλλων οινοπνευματωδών ποτών.
ινώδες
fibrinfibrine
Η αδιάλυτη πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του λευκώματος του αυγού στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική και ως συνδετικό στην αλλαντοποιία.
ιπποφαές
hippophae berrybaie de l'hippophaé
Το φρούτο του δέντρου Hippophae rhamnoides, έχει πορτοκαλί χρώμα και υπόξινη γεύση. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και χυμών.
ιριδίδες-κρόκος
iridaceaeiridacées
Οικογένεια μονοκοτυληδόνων φυτών με χαρακτηριστικό φυτό τον Κρόκο.
Ιτάλικο - Italico
Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 60 μέρες, το μέγεθός του είναι 15-20 εκατοστά διάμετρο, 8-12 εκατοστά ύψος, 1-2 κιλά βάρος και είναι κυλινδρικό.
Σερβίρεται με αφρίζων λευκό κρασί, ωμά κρεμμύδια και σέλερι.
Ιτάλικο - Italico
Ο τύπος του τυριού είναι μαλακό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωση του διαρκεί λιγότερο από 60 ημέρες και είναι στρόγγυλο.
ιχθυάλευρο
fish mealfarine de poisson
Παράγεται από αλιεύματα ή υποπροϊόντα της επεξεργασίας τους. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, φωσφορικό ασβέστιο και χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή ή πτηνοτροφή.