shumac
sumac
Από το φυτό σουμάκι, συνήθως χρησιμοποιούμε μόνο τους καρπούς. Οι ξεραμένοι καρποί αλέθονται μέχρι να μετατραπούν σε μια πορφυρή σκόνη και ύστερα αναμειγνύονται με αλάτι. Η βοτανολογική ονομασία του γένους προήλθε από τον εκλατινισμό της ελληνικής ονομασίας του φυτού, ρους. Το σουμάκι είναι ένα πολύ δημοφιλές άρτυμα σε συνδυασμό με ένα ξινό αλεύρι, και η χρήση του είναι διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Σε αυτές τις περιοχές οι αλεσμένοι καρποί του πασπαλίζονται στο ρύζι και αναμειγνύονται με φρεσκοκομμένα κρεμμύδια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό. Με σουμάκι καρυκεύουν επίσης το κεμπάπ.