Ιταλικό μπλέ τυρί, γνωστό διεθνώς, με βουτυράτη υφή. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει με μύκητες ανάλογους του Ροκφόρ.
Γκοργκοντζόλα - Gorgonzola
Ο τύπος του τυριού είναι μπλε, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 3-6 μήνες, το μέγεθός του είναι 25-30 εκατοστά διάμετρο, 15-20 εκατοστά ύψος, 6-13 κιλά βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με ροζέ ή δυνατό κόκκινο κρασί, σε ζυμαρικά με λίγη κρέμα ή μασκαρπόνε, σε σαλάτες με λιαστή ντομάτα, φασόλια και σε ντρέσινγκ με μέλι, σάλτσες και ντιπς.
γκούντα
gouda cheesegouda
Ολλανδικό ημίσκληρο τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, που ανάλογα με τον τύπο του, ωριμάζει από λίγες εβδομάδες μέχρι 12 μήνες. Όλοι οι τύποι γκούντα έχουν λίπος επί ξηρού τουλάχιστον 48%.
γκοφρέτα
wafergaufrette
Γλύκο, πολύ λεπτό μπισκότο στο οποίο μπορούμε να το δώσουμε διάφορες μορφές. Το βρίσκουμε και σε μορφή γλυκίσματος με τα λεπτά μπισκότα να έχουν μεταξύ τους γέμιση.
γκραν μαρνιέ
grand Marniergrand Marnier
Φημισμένο γαλλικό ξηρό λικέρ με γεύση από πορτοκάλι, κεράσι κ.ά.
γκράνα
grana cheesegrana
Τύπος πολύ σκληρού ιταλικού τυριού, από αγελαδινό γάλα, που διακρίνεται από την κοκκώδη υφή του και την πολύ σκληρή του επιδερμίδα. Είναι πολύ εύγευστο.
Γκράνα παντάνο - Grana Padano
Ο τύπος του τυριού είναι σκληρό, με προέλευση την Ιταλία, παράγεται από αγελαδινό γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1-2 χρόνια, το μέγεθός του είναι 35-45 εκατοστά διάμετρο, 18-25 εκατοστά ύψος, 24-40 κιλά βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με δυνατά λευκά, κόκκινα και αφρίζοντα κρασιά.
γκρέιπ φρουτ
grapefruitpomelo, grapefruit
Το φρούτο του δέντρου με λατινική ονομασία citrus paradisi, είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος εσπεριδοειδή. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει διάμετρο από 10 μέχρι 18 εκατοστά. Τα περισσότερα έχουν βαθυκίτρινη φλούδα και το εσωτερικό τους ποικίλει από απαλό κίτρινο μέχρι απαλό ή έντονο ροζ χρώμα. Όσο πιο ροζ είναι η σάρκα του, τόσο πιο γλυκό είναι το φρούτο.
γλασάρισμα
glazingglaçage
Η επικάλυψη εδεσμάτων, γλυκών ή καρπών με παχύρρευστο υγρό το οποίο τους προσδίδει γυαλιστερή όψη.