sweet potato
patate, patate douce
Η κονδυλώδης εδώδιμη ρίζα του φυτού με λατινική ονομασία Ipomoea batatas. Συχνά τρώγεται ψητή στο φούρνο, βραστή, μαγειρεύεται σε σάλτσες, σούπες και χρησιμοποιείται σε άλλες πολλές παρασκευές μαγειρικής αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα. Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός αλλά βολβός. Η θρεπτική της αξία την κατατάσσει σε ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα. Περιέχει βιταμίνη Α, C κ.ά. Αποτελείται από εύπεπτους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία. Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Καθώς το σχήμα της μοιάζει με το πάγκρεας, θεωρείται ότι ενισχύει τη λειτουργία του. Τέλος, είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εντέρου και δεν παχαίνει. Μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο 140 θερμίδες. Η γεύση και η υφή της θυμίζουν έντονα κάστανο.