Παρασκευάζεται μετά το λειώσιμο του φρέσκου βουτύρου, σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν λειώσει γίνεται διαχωρισμός των υγρών από το καθαρό βούτυρο. Το αφήνουμε να κρυώσει, παίρνουμε το βούτυρο το οποίο έχει στερεοποιηθεί και στον πάτο έχουν μείνει τα υγρά του. Η υγρασία που απομένει στο βούτυρο είναι μικρότερη του 1%.
βούτυρο τυρογάλακτος
whey butterbeurre de lactosérum
Παράγεται από το λίπος που διαφεύγει από το τυρόγαλα. Αυτό συνήθως παράγεται σε μεγάλες τυροκομικές βιομηχανίες και δεν είναι βούτυρο τόσο καλής ποιότητας.
βούτυρο χτυπημένο
whipped butterbeurre fouetté
Βούτυρο στο οποίο έχει ενσωματωθεί αέρας.
βουτυρόγαλα
buttermilkbabeurre, lait de beurre
Το βουτυρόγαλα είναι το άπαχο προϊόν που παίρνουμε μετά την ανάδευση του βουτύρου από την κρέμα γάλακτος. Αυτός ο τύπος αποβουτυρωμένου γάλακτος είναι γνωστός ως παραδοσιακό βουτυρόγαλα. Έχει παραπλήσια σύσταση με το αποβουτυρωμένο γάλα και χρησιμοποιείται ως διαιτητικό προϊόν.
βουτυρόγαλα βουλγαρικό
bulgarian buttermilkbabeurre
Βουτυρόγαλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με το μύκητα λατινικής ονομασίας Lactobacillus bulgaricus.
βουτυρόγαλα σκόνη
dry buttermilkbabaeurre en poudre
Είναι αφυδατωμένο βουτυρόγαλα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαιτητικών προϊόντων.
βουτυρόμετρο
butyrometerbutyromètre
Όργανο μέτρησης της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λίπος.
βουτυρομηχανή
churnbaratte
Μηχανή στην οποία χτυπιέται το ανθόγαλα και σχηματίζεται το βούτυρο, ενώ συγχρόνως διαχωρίζεται το βουτυρόγαλα.
βουτυροποιείο
butter factorybeurrerie
Τμήμα της βιομηχανίας γάλακτος για την παραγωγή βουτύρου.
βρόσμιος
torskbrosme
Ψάρι του Ατλαντικού με λατινική ονομασία Brosmius brosme, του οποίου το μήκος είναι συνήθως από 60 έως 95 εκατοστά.