Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από κατσικίσιο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 1 ½ -4 μήνες, το μέγεθός του είναι 15 εκατοστά διάμετρο, 3 εκατοστά ύψος, 400 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με λευκό κρασί.
α λα
a laà la
Υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Έτσι το α λα γκρεκ σημαίνει ότι χρησιμοποιείται λάδι ελιάς και ελληνικά μυρωδικά.
Α φιλιτά
A Filetta
Ο τύπος του τυριού είναι ημίσκληρο, με προέλευση τη Γαλλία, παράγεται από πρόβειο γάλα, η παλαίωσή του διαρκεί 6 εβδομάδες, το μέγεθός του είναι 10 εκατοστά διάμετρο, 3 εκατοστά ύψος, 350 γρ. βάρος και είναι στρόγγυλο.
Σερβίρεται με λευκό ή κόκκινο κρασί.
αβιταμίνωση
avitaminosisavitaminose
Παθολογική κατάσταση του οργανισμού απο την έλλειψη ή ανεπάρκεια μίας ή περισσοτέρων βιταμινών.
αβοκάντο
avocadoavocat
Ο καρπός του δέντρου με λατινική ονομασία Persea americana. To avoado έχει βαθύ πράσινο φλοιό, σαρκώδη, βουτυράτη σάρκα, χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές σαλάτας και σε πολλά ντιπς. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το Guacamole (γουακαμόλε).
αγαρ-άγαρ
agaragar-agar
Εξάγεται από θαλάσσια φύκη με λατινική ονομασία Gelidium, Gracilaria, Sphaerococcus euchema και είναι ζελατινώδη ουσία. Χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε γλυκά σε όλη την Ασία, ως πηκτικό μέσο είναι υποκατάστατο της ζωικής ζελατίνης και χρησιμοποιείται σε χορτοφαγικά προϊόντα.
αγαρικό κηπευτικό-ασπρομανίταρο-μανιτάρι καμπέστ
meadow mushroomagaric champêtre
Λευκό καλλιεργήσιμο μανιτάρι με λατινική ονομασία Agaricus campestris. Έχει διάμετρο 3-10 εκατοστά και ύψος 5-8 εκατοστά και είναι από τα πιο εμπορικά μανιτάρια.
αγαύη τεκουϊλανή
mexican agaveagave de Mexique
To φυτό με λατινική ονομασία Agave tequilana. Χρησιμοποιείται μετά από ζύμωση για την παρασκευή της τεκίλας.
αγγελική
angelicaangélique
Το φυτό με λατινική ονομασία Angelica arhangelica. Οι νεαροί βλαστοί και η ρίζα του χρησιμοποιούνται ως άρτυμα. Έχει ευχάριστο άρωμα ενώ η γεύση του είναι υπόπικρη και καυστική.
αγγουράκια
gherkinscornichons
Τα πολύ μικρού μεγέθους αγγούρια ειδικών ποικιλιών της αγγουριάς, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τουρσιών.