Γλωσσάρι

Όροι 41 - 50 από 75

Ε415-κόμμι ξανθάν

Ε415-κόμμι ξανθάν
xanthan gum    gomme de xanthan

Πηκτωματογόνο.

Ε421-μαννίτης

Ε421-μαννίτης
mannitol    mannitol

Φυσική γλυκαντική ύλη που βρίσκεται κυρίως σε εκκρίματα φυτών του γένους Μάννα. Ανήκει στα πυκνωτικά μέσα.

Ε463-υδροξυπροπυλοκυτταρίνη

Ε463-υδροξυπροπυλοκυτταρίνη
hydroxypropylcellulose    hydroxypropylcellulose

Χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής ή και ως πυκνωτικό μέσο.

Ε464-υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη

hydroxypropylmethylcellulose    hydroxypropylmethylcellulose

Χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής ή και ως πυκνωτικό μέσο

Ε466-καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη

Ε466-καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη
carboxymethylcellulose    carboxyméthylcellulose

Σταθεροποιητής και πυκνωτικό μέσο. Με την προσθήκη αυτής της ουσίας σε αμυλούχα προϊόντα, σε αναλογία 0.5%, είναι δυνατή η μείωση της περιεκτικότητας των τελευταίων σε άμυλο μέχρι 50%. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή παγωτών και άλλων ειδών ζαχαροπλαστικής.

εδώδιμος

edible    comestible

Λέγεται αυτό που είναι κατάληλο να φαγωθεί.

εκκολαπτική μηχανή

εκκολαπτική μηχανή
incubator    incubateur

Ειδικός θερμαινόμενος θάλαμος επωάσεως αυγών.

ελαίαγνος

ελαίαγνος
gumi    datte de Trébizonde

Ο καρπός του δέντρου με λατινική ονομασία Elaeagnus multiflora. Έχει καρπό με σκληρό πυρίνα μήκους 1 cm και έχει πορτοκαλί χρώμα. Όταν ωριμάσουν οι καρποί του είναι χυμώδεις και βρώσιμοι με όξινη γέυση.

ελαϊκό οξύ

ελαϊκό οξύ
oleic acid    acide oléique

Είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε διάφορα ζωίκα ή φυτικά λίπη. Είναι άοσμο, άχρωμο και χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπουνοποιία.

ελαιόλαδο

ελαιόλαδο
olive oil    huile d'olive

Ελαιόλαδο ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται απο τους καρπούς της ελιάς με λατινική ονομασία Olea europaea. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προιόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Οι μεσογειακές χώρες είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες. Η Ισπανία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου από τις άλλες δύο, ενώ η Ελλάδα το ποιο ποιοτικό.
Όροι 41 - 50 από 75
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε