Ρύζι: τα οφέλη του και τα μυστικά για ένα τέλειο μαγείρεμα
Το ρύζι είναι ένα από τα τρόφιμα που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Το ρύζι διαθέτει πολλές ποιότητες και είδη ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Άλλοι το προτιμούν χυλωμένο και άλλοι σπυρωτό. Το καστανό ρύζι παρουσιάζεται συχνά ως πιο θρεπτικό από το λευκό, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του λευκού ρυζιού, ο σπόρος έχει υποστεί έξτρα επεξεργασία, έχοντας χάσει το εξωτερικό του περίβλημα, άρα περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το καστανό ρύζι. Όμως με αυτό τον τρόπο το λευκό ρύζι διατηρεί τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στον πυρήνα του. Το λευκό ρύζι αποτελεί πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες και μπορεί να σου δώσει εύκολα και γρήγορα την ενέργεια που χρειάζεσαι ύστερα από μια ζόρικη μέρα. Επίσης, η υφή του είναι τέτοια που διασπάται πιο εύκολα κατά τη διαδικασία της πέψης σε σχέση με το καστανό ρύζι, άρα μπορείς και να το χωνέψεις με άνεση είναι η καλύτερη τροφή για ένα βραδινό γεύμα, αλλά και για οποιοδήποτε γεύμα σε καταστάσεις όπου είσαι αδιάθετος, άρρωστος, ή σε ανάρρωση. Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Μυστικά για το ρύζι
Μην πλένετε το ρύζι, γιατί χάνονται τα συστατικά του. Μόνο καθαρίστε το, αν είναι χύμα πριν το μαγειρέψετε.
Το πιο επιτυχημένο ρυζόγαλο, γίνεται, όταν ζεματίσετε το ρύζι σε βραστό αλατισμένο νερό, πριν το ρίξετε μέσα στο γάλα.
Αν η γεύση του ρυζιού είναι πολύ απλή, πιθανώς δεν το έχουμε αλατοπιπερώσει ή δεν έχουμε βάλει άλλα μπαχαρικά και βότανα. Μπορούμε να δώσουμε γεύση και άρωμα με αλάτι, πιπέρι, γλυκάνισο, κάρδαμο κ.α.
Το σιγόβρασμα και ο ατμός είναι πολύ καλύτερα από το βράσιμο σε υψηλή θερμοκρασία ξεκινάμε με κρύο νερό και να φέρουμε σε βράση, για 8-10 λεπτά. Το μυστικό είναι ο ατμός. Δεν πρέπει να ανοίξουμε το καπάκι όσο μαγειρεύεται.
Το κρεμμύδι και το σκόρδο, υλικά που μπαίνουν νωρίς στην κατσαρόλα και σοτάρονται μαζί με το ρύζι, θέλουν απαλό μαγείρεμα, εξασφαλίζοντας ότι ο ζωμός στον οποίο θα μαγειρευτεί το ρύζι θα πάρει ωραίο άρωμα, γλυκιά γεύση και η μορφή του πιάτου θα είναι ομοιογενής και απαλή.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το κρασί να μπει στην κατσαρόλα πριν από το ζωμό, ώστε να προλάβει να εξατμιστεί το αλκοόλ, καθώς θα έρθει πρώτο σε επαφή με τον καυτό πυθμένα του σκεύους. Έτσι, θα μείνει μονάχα το άρωμα του κρασιού και όχι η αψάδα του αλκοόλ που, επιπλέον, θα κάνει το ριζότο δύσπεπτο. Το ιδανικό κρασί είναι ένα λευκό και μυρωδάτο ξηρό, όπως ένα Αθήρι ή ένα Μοσχοφίλερο. Αποφύγετε τα καπνιστά ή τα γλυκά κρασιά. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ελαφρύ κόκκινο ξηρό κρασί, ιδιαίτερα αν το ριζότο θα περιέχει ντομάτα ή κρεατικά.
Πώς να φυλάξεις το έτοιμο ρύζι σου από την υγρασία Μόλις είναι έτοιμο, πάρε μια καθαρή πετσέτα και σκέπασε την κατσαρόλα. Μετά τοποθέτησε από επάνω το καπάκι της, ώστε να την κλείσεις. Πώς λειτουργεί αυτό; Η πετσέτα απορροφάει τον ατμό, ο οποίος διαφορετικά θα συσσωρευόταν στο καπάκι και θα έσταζε στο ρύζι.