Κίτρο ένα ιδιαίτερο φυτο.
Το κίτρο είναι ο καρπός που μας δίνει ένας θάμνος με την ονομασία κίτρο, με αγκαθωτά κλαδιά και αγκάθια στις μασχάλες των φύλλων. Στην Ευρώπη το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος με τον στρατό του γυρνώντας από την Περσία περίπου το 324 π.Χ. Στην αρχαιότητα το κίτρο χρησιμοποιείτο για φαρμακευτικούς σκοπούς ενώ ήταν σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας. Στην Ελλάδα το κίτρο λέγεται και μηδικό μήλο είναι παρόμοιο με το λεμόνι και το συναντάμε σε πράσινο ή κιτρινωπό χρώμα η φλούδα είναι παχύτερη και λιγότερο λεία από αυτή του λεμονιού, ενώ καλύπτεται από εξογκώματα. Το ξύσμα του χρησιμοποιείται σε γλυκά, ζαχαρωτά, μαρμελάδες ή λικέρ, Επιπρόσθετα, στην κουζίνα, το κίτρο είναι ιδανικό για να το προσθέσετε σε σούπες, βραστά, πουρέδες ή ως ένα επιπλέον συστατικό σε οποιαδήποτε συνταγή σας. Μπορείτε, επίσης να το ψήσετε στο φούρνο. Πιστέψτε μας, θα εκπλαγείτε από την υπέροχη γεύση του ενώ το αιθέριο έλαιο του στην αρωματοποιία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γιατί είναι καρπός υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο.