Συστατικά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 400 γρ. γάλα φρέσκο
- 200 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κουκουνάρια
- κανέλα
Για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα (προαιρετικά):
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρύφαλα
- 30 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1500 γρ. ξερά βερίκοκα
- 150 γρ. ξερά δαμάσκηνα απύρηνα
- 150 γρ. σταφίδα μαύρη
- τσίπουρο ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 ώρα. Στα 30 λεπτά της ώρας ρίχνουμε τα κουκουνάρια. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη, το ρίχνουμε πάνω από το καβουρντισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει ο χαλβάς. Αφαιρούμε το καπάκι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού "χτενίζουμε" τον χαλβά για να αφρατέψει.
Για τα μαριναρισμένα φρούτα:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμρε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την μαύρη ζάχαρη, και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη ρίχνουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και την σταφίδα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και τα σβήνουμε με τσίπουρο ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας.