Συστατικά
- 2 κιλά μελιτζάνες
- 1 κιλό αρνί
- 4-5 φρέσκιες τομάτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- αλάτι
- πιπέρι
- μπούκοβο
- λίγο εστραγκόν
- φυλλαράκια βασιλικό
- μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλυτζάνι σαμιώτικο ελαιόλαδο
- 1 γιαούρτι
- 1/2 κιλό φέτα
- 1/4 κεφαλοτύρι
- 1/2 ποτήρι γάλα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Βράζουμε το αρνί με λίγο μπαχάρι, δάφνη και αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεκοκκαλίζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κομματάκια από το αρνίσιο ψαχνό, τα αρωματικά και τις τομάτες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μπλέντερ. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό, ζάχαρη στη μύτη ενός μικρού κουταλιού και βράζουμε για λίγη ώρα. Λιώνουμε τη φέτα, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, λίγο γάλα, και το γιαούρτι, ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και προσθέτουμε (προαιρετικά) λίγο μπούκοβο και εστραγκόν. Τοποθετούμε σε ταψάκι τις μισές μελιτζάνες, ρίχνουμε την σάλτσα με το αρνάκι και από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Στο τέλος, την ομοιόμορφη κρέμα με τα τυριά και ψήνουμε σε φούρνο καλά προθερμασμένο για 30 λεπτά στους 220 βαθμούς.