Συστατικά
- 5 κιλά αλεύρι
- 130 γρ. μαγιά
- 1 κιλό βούτυρο γάλακτος
- 1.250 γρ. ζάχαρη
- 4 φλιτζ. γάλα
- 20 αυγά
- 3 κουτ. σούπ. γλυκάνισο
- 5 κουτ. γλυκ. μαστίχα
- 5 κουτ.γλυκ. μαχλέπι
- 1 κουτ. σούπ. αλάτι
- 3 κρόκους αυγών (για το άλειμμα)
- σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο, το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε. Λιώνουμε τη μαγιά με μισό φλιτζάνι χλιαρό γάλα, λίγη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι αλεύρι. Την ανακατεύουμε πολύ καλά, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στη σκάφη, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε το βούτυρο, το προζύμι και το υπόλοιπο γάλα διαδοχικά και ζυμώνουμε τη βασιλόπιτα. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 2 ώρες περίπου (ή στο μίξερ για 20 λεπτά). Εάν η ζύμη μας γίνει πολύ ρευστή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα τη σκάφη. Βάζουμε από πάνω και από κάτω μάλλινες κουβέρτες, για να υπάρχει αρκετή ζέστη, ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Μετά από 6-7 περίπου ώρες πλάθουμε τις πίτες, τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες και τις αφήνουμε λίγο ακόμη, για να φουσκώσουν. Τις αλείφουμε με αυγό, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν.
Γίνονται περίπου 4-5 μεγάλες βασιλόπιτες.