Συστατικά
- 5 lit κατσικίσιο γάλα
- 1 ποτήρι του κρασιού ξίδι
- αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε στη φωτιά το γάλα και όταν κάψει το αποσύρουμε και ρίχνουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για λίγο να πήξει. Μετά το μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε τουλπάνια και το κρεμάμε να στραγγίσει. Μπορούμε να βάλουμε τα τουλπάνια μέσα σε μικρά καλαθάκια, τυροβόλια και να τα αφήσουμε εκεί να στραγγίσουν για να πάρουν ωραίο συμμετρικό σχήμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φάμε το τυράκι μαλακό, φρέσκο, ανάλατο ή να του βάλουμε λίγο μέλι ή αλάτι ανάλογα με το γούστο μας, και να το απολαύσουμε. Αν θέλουμε να το κρατήσουμε, πρέπει να το αλατίσουμε και να το βάλουμε πάνω σε επίπεδο, σε μέρος που αερίζεται καλά. Το γυρίζουμε κάθε τόσο για να αερίζεται παντού. Κατάλληλο επίπεδο για τη φάση αυτή είναι ένα καλαμένιο ραφάκι ή μια μικρή μπαμπού ψάθα. Όταν το τυρί ξεραθεί, το τρώμε όπως είναι ή ψημένο στη σχάρα ή σαγανάκι, όπως θέλεουμε. Είναι ιδανικό με κρητικά παξιμάδια.