Συστατικά
- 10 κιλά αγελαδινό γάλα για 1 κιλό τυράκια
- πυτιά εμπορίου στη μύτη μικρού κουταλιού
- αλάτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο γάλα την πυτιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Όταν πήξει, βάζουμε το μείγμα σε τουλουπάνι για να στραγγίσει το τυρόγαλα. Το αφήνουμε 24 ώρες περίπου. Κατόπιν το βάζουμε σε άλλη πετσέτα και το πετρώνουμε σε ειδικό μαρμάρινο πετρωτήρι για να φύγει όλο το υγρό και να μείνει το τυρί. Το αλέθουμε, βάζουμε μία χούφτα αλάτι και το ζυμώνουμε καλά. Το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό, σε μέγεθος πορτοκαλιού, πιέζοντάς το με τα χέρια για αρκετή ώρα, ώστε να αποκτήσει το τυρί συνεκτική μάζα (να μην έχει αέρα εσωτερικά). Στη συνέχεια τα τυράκια τοποθετούνται σε τυρόπανα και τα κρεμάμε σε καλά αεριζόμενο και δροσερό χώρο για 4-5 ημέρες μέχρι να στεγνώσουν. Τρώγονται φρέσκα και στεγνά. Για στεγνά τυράκια, τα αφήνουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρεμασμένα, αλλάζοντάς τους πανί καθαρό κάθε ημέρα. Όταν είναι ξερά τα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε σε διάφορα φαγητά, στα οποία προσδίδουν ξεχωριστή γεύση.