Τραχανάς Μυτιλήνης

Τραχανάς Μυτιλήνης Τραχανάς Μυτιλήνης
16 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 15 κιλά πρόβειο γάλα
  • 3 κιλά αλεύρι
  • 4 κιλά κουρκούτι (δηλαδή, σιτάρι χοντροκομμένο  μέγεθος περίπου που έχει το χοντρό σιμιγδάλι)

Εκτέλεση

Αφήνουμε το γάλα με μια χούφτα αλάτι γύρω στις 10 μέρες για να ξινίσει. Για να μην χαλάσει του προσθέτουμε καθημερινά λίγο φρέσκο γάλα (περίπου μισό κιλό).

Μόλις ξινίσει και σχηματίσει από πάνω μια χοντρή κρούστα κρέμας, το βράζουμε σε ένα καζάνι πολλές ώρες μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου και να γίνει μια αραιή κρέμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κουρκούτι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας καλά συνεχώς. Αφοΰ βράσει και μαλακώσει το κουρκούτι προσθέτουμε το αλεύρι και όταν γίνει πηχτή ζύμη το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το χτυπάμε με ένα ειδικό ξύλο που ονομάζεται κουτσκοΰδα, μέχρι να γίνει μια λεία, συμπαγής ζΰμη και την αφήνουμε μια βραδιά μέσα στο καζάνι.

Το πρωί στρώνουμε τραπεζομάντιλα σε τραπέζια στον ήλιο και αφού κόψουμε σε μικρές μπουκιές όλη τη ζύμη του τραχανά τον απλώνουμε στα τραπεζομάντιλα να λιαστεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε