Συστατικά
- 360 γρ. αλεύρι
- 440 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή 4-5 κουτ. σούπας κακάο
- 220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 6 αυγά
- 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 2 δόσεις άρωμα βανίλια
Για το σιρόπι:
- 110 γρ. ζάχαρη
- 110 γρ. νερό
Εκτέλεση
Χτυπήστε το βούτυρο καλά μέχρι να ασπρίσει τελείως.Προσθέστε μετά τη ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια.Προσθέστε τους κρόκους των αυγών έναν έναν δουλεύοντας συνέχεια.Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.Κοσκινίστε το κακάο ή λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα.Χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.Ρίξτε στους κρόκους το γάλα, ανακατέψτε και αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ και λίγο λίγο το αλεύρι, τη μαρέγκα, το κακάο ή τη σοκολάτα μέχρι να τελειώσουν.Βουτυρώστε ένα ταψί, αδειάστε μέσα τη ζύμη και ψήστε τη σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.Βγάλτε τη βάση από το φούρνο, αφήστε τη να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε τη σε 2 ή 4 κομμάτια οριζόντια. Ετοιμάστε 1 δόση κρέμας βουτύρου σοκολάτας και το σιρόπι.Βάλτε στην πιατέλα το πρώτο κομμάτι της βάσης, ραντίστε το με σιρόπι και βάλτε επάνω μία στρώση κρέμα βουτύρου σοκολάτας. Το ίδιο θα κάνετε και με τα υπόλοιπα κομμάτια της βάσης, εκτός από το τελευταίο που θα το αλείψετε με ένα πολύ λεπτό στρώμα μαρμελάδας.Ετοιμάστε γλάσο σοκολάτας και περιχύστε την τούρτα, καλύπτοντας και τα πλάγια. Γαρνίρετε με κρέμα σαντιγί ή κερασάκια ή αμύγδαλο καβουρδισμένο.