Συστατικά
- 225 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3-4 κουτ. σούπας κακάο
- 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 6 αυγά
- 2 δόσεις βανίλια άρωμα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
- 300 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κονσέρβα βύσσινο ή κεράσι, στραγγισμένη
- 50 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
- 110 γρ. νερό
- 110 γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας τσέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, μέχρι να ασπρίσει τελείως, προσθέτουμε την ζάχαρη, τους κρόκους έναν-έναν και συνεχίζυμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και την βανίλια. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα, ρίχνουμε στους κρόκους λίγο αλεύρι και μετά λίγη μαρέγκα εναλλάξ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να γίνει ένας αφράτος χυλός. Βουτυρώνουμε μια φόρμα, με διάμετρο 26 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180ο C για 30 λεπτά. Βγάζουμε παντεσπάνι από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το κόβουμεσε 3 οριζόντια φύλλα.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά όλα μαζί για 5 λεπτά μ'εχρι να δέσει το σιρόπι.
Για την γέμιση:
Αραιώνουμε την μαρμελάδα στο κονιάκ και την χωρίζουμε σε τρία μέρη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την χωρίζουμε και αυτή σε τρία μέρη, αφού την ανακατέψουμε με το βύσσινο. Τοποθετούμε το ένα φύλλο παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές σιρόπι, μια στρώση μαρμελάδα, μετά μια στρώση σαντιγί, τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο και κάνουμετο ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε τέλος με τα κομματάκια σοκολάτας και γαρνίρουμε με βύσσινα, που έχουμε κρατήσει, ή με λίγα κερασάκια και με αμύγδαλα.