Συστατικά
- 4 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλιά δυνατό στιγμιαίο καφέ
- 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90 γρ. λευκή σοκολάτα, χοντροτριμμένη
Για τη γέμιση:
- 1/2 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά λικέρ καφέ
Για το γλάσο και την επιφάνεια της τούρτας:
- 1 κουταλιά λικέρ καφέ
- 1 δόση γλάσο λευκής σοκολάτας
- φλούδες λευκής σοκολάτας
- κακάο σκόνη ή κανέλα σκόνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψάκια για παντεσπάνι 18 εκ. και καλύπτουμε την βάση τους με χαρτί ζαχαροπλαστικής ή λαδόχαρτο. Προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, τον καφέ, την εσάνς βανίλιας σε μπεν μαρί και τα χτυπάμε ώσπου να πήξει το μείγμα. Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι πάνω στο μείγμα και ανακατεύουμε για να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με την τριμμένη λευκή σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα παντεσπάνια. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Για τη γέμιση:
Χτυπάμε σε ενα μπολ την κρέμα γάλακτος με το λικέρ, ώσπου να πήξει και να κρατάει το σχήμα της. Αλείφουμε με την κρεμα το ένα παντεσπάνι και τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι από πάνω. Ρίχνουμε το λικέρ στο γλάσο της λευκής σοκολάτας και αλείφουμε την επιφανεια και τις πλευρές της τούρτας με το μαχαίρι-παλέτα. Γαρνίρουμε με φλούδες λευκής σοκολάτας και πασπαλίζουμε με κακάο ή κανέλα. Μεταφέρουμε την τούρτα σε πιατέλα και την αφήνουμε μέχρι να πήξει το γλάσο.