Συστατικά
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
- 1 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
- 1/2 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο ή άλλο δυνατό καφέ
- 1 κουταλιά κακάο σκόνη
- 2 κουταλιές λικέρ καφέ
- 16 μπισκότα Αμαρέτι
- κακάο σκόνη, για πασπάλισμα
Για το κυπελλάκι σοκολάτας:
- 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
- 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
Εκτέλεση
Για τα κυπελλάκια σοκολάτας:
Κόβουμε έξι δίσκους 15 εκ. από χαρτί ζαχαροπλαστικής. Λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε πυρίμαχο μπολ, πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο και απλώνουμε μία κουταλιά από το μείγμα της σοκολάτας πάνω σε κάθε δίσκο, 2 εκ. πιο μέσα από την περίμετρο. Εφαρμόζουμε προσεκτικά κάθε δίσκο χαρτιού πάνω από ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι τσαγιού έτσι ώστε να το «αγκαλιάσει» και οι άκρες του χαρτιού να είναι κυματιστές. Τους αφήνουμε στην ίδια θέση ώσπου να πήξει η σοκολάτα και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί για να αποκαλυφθούν τα κυπελλάκια σοκολάτας.
Για την γέμιση:
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τον κρόκο με την ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μασκαρπόνε στο μείγμα του αυγού και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο. Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ τον καφέ το κακάο και το λικέρ. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τα κυπελλάκια σοκολάτας σε πιατάκια. Μοιράζουμε στα κυπελλάκια την μισή ποσότητα από το μείγμα μπισκότων και από πάνω την μισή ποσότητα από το μείγμα μασκαρπόνε. Μοιράζουμε στα κυπελλάκια το υπόλοιπο μείγμα μπισκότων, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε και πασπαλίζουμε ελαφρώς με κακάο σκόνη. Τοποθετούμε τα κυπελλάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.