Συστατικά
Για την παρασκευή της ζύμης:
- 200 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. νερό
- 1 1/2 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Για την παρασκευή της γέμισης:
- 1 κιλό μήλα
- 50 γρ. βούτυρο πολύ καλής ποιότητος (όχι μαργαρίνη)
- 100 γρ. ζάχαρη
- μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 ποτήρι νερό
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για την ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα σκεύος ή στο μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο. Την ανοίγουμε σε αρκετά λεπτό φύλλο, 3 χιλ. περίπου, και την τοποθετούμε σε ένα στεφάνι τάρτας ή σε φόρμα τάρτας, αφήνοντάς τη να εξέχει 2-3 χιλ. από τη φόρμα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για την γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα. Παίρνουμε τα μισά, τα κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα 100 γρ. ζάχαρη, την κανέλα, το νερό και ετοιμάζουμε μια γρήγορη κομπόστα. Μόλις κρυώσει η κομπόστα, την απλώνουμε πάνω στην τάρτα. Πάνω από την κομπόστα τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα κομμένα σε φετούλες πάχους 2-3 χιλ., όσο πιο συμμετρικά μπορούμε. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα μήλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη μισή ζάχαρη άχνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 60 λεπτά. Πασπαλίζουμε ξανά με την υπόλοιπη άχνη και ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη για να δώσουμε στην τάρτα λαμπερή όψη. Την σερβίρουμε ζεστή.