Συστατικά
Εκτέλεση
Βράζουμε το αγελαδινό γάλα και το κάνουμε γιαούρτι κανονικά. Όταν πήξει το γιαούρτι, το ρίχνουμε στο «ξυλάγκ»* και το χτυπάμε με το ξύλο. Στο χτύπημα προσθέτουμε νερό, χλιαρό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι. Όταν ξεχωρίσει το βούτυρο, το μαζεύουμε, το στύβουμε και το κρατάμε. Αυτό που μένει είναι το ταν. Μπορούμε να το πιούμε στο ποτήρι με παγάκια και, αν θέλουμε, με ελάχιστο αλάτι ή με μπόλικο δυόσμο ή με ξίδι.
Το ταν μπορούμε να το κάνουμε πασκιτάν ως εξής:
Θα το βάλουμε να βράσει και θα το αδειάσουμε σε πάνινο σακούλι να στραγγίσει, για να γίνει η μυζήθρα. Αυτή μπορούμε να την βάλουμε στις πίτες ή να τη φάμε μαλακή όπως είναι. Μπορούμε όμως να το αλατίσουμε και να το τοποθετήσουμε σε πήλινο σκεύος με αλάτι από πάνω. Αυτό είναι το πασκιτάν. Τρώγεται με ψωμί ή μπαίνει σε σούπες ή σε άλλα φαγητά, σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να το λιώσουμε μέσα σε νερό.