4
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Συστατικά
- 1 κομμάτι σολομού ½ κιλό περίπου
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
- 2 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κύβους
- 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 μανιτάρια πορτσίνι κομμένα σε φέτες
- 100ml κρασί λευκό ξηρό
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- 40 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λεμόνι σε φέτες
Εκτέλεση
Σκίζουμε με μαχαίρι το σολομό, τον ανοίγουμε στα δυο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο. Αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε στη θέση του κόκκαλου τα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό). Ξαναδίνουμε στο σολομό το αρχικό του σχήμα και τον δένουμε με σπάγκο, συγκρατώντας και τα φύλλα δάφνης. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το καρότο, το σέλινο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μουστάρδα και βάζουμε τα λαχανικά σε οβάλ πυρίμαχο ταψί και το σολομό στο κέντρο, περιχύνουμε με κρασί και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ψήνουμε στους 180˚-200˚C μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσει το ψάρι. Σερβίρουμε το σολομό, αφού αφαιρέσουμε το σπάγκο, με τα κρεμμυδάκια και τα λαχανικά. Γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού.