Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 600 γρ. αλεύρι
- 3 αυγά ολόκληρα χτυπημένα
- 1 κρόκος
- νερό χλιαρό, όσο πάρει
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- λάδι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κιμάς
- 60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/2 κουτ. σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
- 1 αυγό
- 150 γρ. τυρί τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 750 γρ. ντομάτες ώριμες ή 2 κουτιά ντοματάκια ολόκληρα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κομμάτι κανέλα
- 3 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ .Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το λάδι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι λιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά καλά, μέχρι να γίνουν μία ζύμη σφιχτή, την σκεπάζουμε και την αφήνουμεγια μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 1/2 εκ. και τα κόβουμε σε στρογγυλά με κουπ πατ ή σε τετράγωνα κομμάτια. Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι στο βούτυρο, προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και το αυγό χτυπημένο. Παίρνουμε λίγο κιμά με ενα κουταλάκι και το βάζουμε επάνω στη ζύμη, αλείφουμε γύρω-γύρω με λίγο ασπράδι αυγού, που έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κουταλιές νερό, διπλώνουμε τη ζύμη και την πιέζουμε να ενωθούν οι άκρες. Τα τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσουν. Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό και τα πιέζουμε πού και πού με μία τρυπητή κουτάλα, για να μην επιπλέουν. Μόλις βράσουν, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζοντας τις ντομάτες, την κανέλα και το κρεμμύδι να βράσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφού βράσει, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο. Σερβίρουμε τα ραβιόλια ζεστά με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τυρί.