Συστατικά
- 2/3 φλιτζανιού σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1 μήλο
- 3/4 φλιτζανιού κράνμπερι ξεπαγωμένα, αν είναι κατεψυγμένα, ή άλλο μαλακό κόκκινο φρούτο
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κουταλιές κακάο σε σκόνη
Για το σιρόπι σοκολάτας:
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 2 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μια χύτρα ή γεμίζουμε κατά το ήμισυ μια κατσαρόλα με νερό, και το βάζουμε να πάρει μια βράση. Βουτυρώνουμε 4 ατομικά βαθιά πυρίμαχα μπολ ή το ειδικό σκεύος για πουτίγκα και πασπαλίζουμε το καθένα με λίγη καστανή ζάχαρη. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους το μήλο, προσθέτουμε τα κράνμπερι και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε τα φρούτα στα μπολ και βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαργαρίνη, τα αυγά, το αλεύρι, το κακάο και χτυπάμε το μείγμα ώσπου να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στα μπολ και τα σκέπαζουμε με διπλό αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε να ψηθούν στην κατσαρόλα στον ατμό μέχρι να φουσκώσουν οι πουτίγκες και να είναι σταθερή η επιφάνειά τους.
Για το σιρόπι σοκολατας:
Αναμειγνύουμε σε ενα κατσαρολάκι την σοκολατα, το μέλι, το βούτυρο, την βανίλια και ζεσταίνουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω απο τις άκρες κάθε πουτίγκας για να ξεκολλήσουν από το μπολ. Τις αναποδογυρίζουμε σε ενα πιάτο, περιχύνουμε με το σιρόπι σοκολάτας και σερβίρουμε.