Πολίτικος χαλβάς

Πολίτικος χαλβάς Πολίτικος χαλβάς
10 ΑΤΟΜΑ
10' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Συστατικά

  • 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. τσαγιού γάλα ή νερό

Εκτέλεση

Ροδίζουμε τα κουκουνάρια με το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και, όταν λιώσει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Πάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μείνει άσπρο το σιμιγδάλι. Σε μια κατσαρόλα έχουμε τη ζάχαρη λιωμένη σε καυτό γάλα ή νερό. Το ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια. Επειδή το μείγμα φουσκώνει, αποσύρουμε την κατσαρόλα για 1 λεπτό και ύστερα την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Αυτή η κίνηση συνεχίζεται για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το γάλα η το νερό και να στεγνώσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το χαλβά, ενώ έχουμε κατεβάσει τη θερμοκρασία στο μισό βαθμό. Όταν το σιμιγδάλι γίνει μια μπάλα γύρω από το κουτάλι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε για 1 ώρα, μέχρι να τραβήξει τελείως. Στη συνέχεια, με ένα πιρούνι αρχίζουμε να θρυμματίζουμε το χαλβά, για να γίνει σπυρωτός, αφράτος και ανάλαφρος. Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα και στη συνέχεια τον αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ή με αμύγδαλα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε