Συστατικά
- 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
- 30 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 5 κουταλιές γάλα
- 1/4 κουταλιού εσάνς βανίλιας
- κρέμα γάλακτος, για σερβίρισμα
Για την κρούστα:
- 2 κουταλιές στιγμιαίο καφέ
- 1/2 φλιτζάνι μεζούρας ζεστό νερό
- 7 κουταλιές σκούρα καστανή ζάχαρη
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλιές άγλυκο κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ. με αντικολλητική επένδυση. Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε σε πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ή σε κατσαρόλα μπεν μαρί το βούτυρο ή την μαργαρίνη μαζί με την σοκολάτα και την ζάχαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι, το γάλα, την εσάνς βανίλιας και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Για την κρούστα:
Διαλύουμε σε ενα μπολ τον καφέ με το νερό και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Αναμειγνύουμε σε ενα άλλο μπολ την ζάχαρη, την σκούρα ζάχαρη και το κακάο.
Πασπαλίζουμε με αυτά το μείγμα της πουτίγκας στο ταψι και πασπαλίζουμε με καφέ την επιφάνεια της πουτίγκας. Την ψήνουμε για 40 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να πήξει στην κορυφή. Το μείγμα του καφε θα έχει κάνει από κάτω μια κρεμώδη σως. Σερβίρουμε αμέσως με σαντιγί.