8
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Συστατικά
- 1 πλάτη αρνιού περίπου 3-4 κιλά
- 1 κιλό κιμά (ανάμεικτο μοσχάρι, χοιρινό ή αρνίσιο)
- 1/2 κιλό ρύζι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 250 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1 1/2 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 λεμόνια, το χυμό
- ελαιόλαδο
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τον κιμά. Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι, το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του αρνιού και το γεμίζουμε. Τραβάμε το δέρμα του στις δύο άκρες και το ράβουμε προσεκτικά με κλωστή, για να μην βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Το τοποθετούμε σε βαθύ ταψί ή γάστρα και ρίχνουμε τις πατάτες γύρω από το αρνί, πασπαλισμένες με πιπέρι, αλάτι και ρίγανη. Σε μπλέντερ χτυπάμε καλά το χυμό των λεμονιών με τη μουστάρδα, το σκόρδο, μισό φλιτζάνι λάδι και περιχύνουμε το αρνί και τις πατάτες. Σκεπάζουμε ερμητικά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C. Ξεσκεπάζουμε το αρνί και τις πατάτες λίγο πριν το τέλος για να πάρουν χρώμα.