Συστατικά
- 1 πατάτα σε κύβους
- 1 καρότο σε κύβους
- 1 παστινάκα σε κύβους
- 100 γρ. κολοκύθα σε κύβους
- 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 1/3 φλιτζάνι φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 3 φύλλα έτοιμη σφολιάτα
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
- 1/4 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουταλάκι ξεραμένο βασιλικό
- 1/2 κουταλάκι ξεραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C και αλείφουμε ενα ταψί με λειωμένο βούτυρο ή λάδι. Σε ενα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον ζωμό, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστεί το υγρό. Προσθέτουμε τον αρακά, τον μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε σε κάθε φύλλο 4 στρογγυλά κομμάτια 12 εκ. με πιάτο για οδηγό. Βάζουμε 1 κοφτή κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι, αλείφουμε την περιφέρεια με νερό και το διπλώνουμε να κολλήσει. Στρίβουμε τις άκρες να σφραγίσουν. Αλείφουμε τα πιτάκια με χτυπημένο αυγό, τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει απο πριν και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα ντομάτας:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Δουλεύουμε τη σάλτσα σε πολυμίξερ να γίνει λεία, την τοποθετούμε ξανά στο σκεύος, προσθέτουμε τον πελτέ, τον βασιλικό την ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί.