Συστατικά
- 2 κιλά πατσάς
- 1-2 πόδια
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 2-3 ώριμες ντομάτες (προαιρερικά)
- αλάτι
- 7-8 σπυριά πιπέρι.
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τον πατσά μέ κρύο νερό νά φύγουν οί άκαθαρσίες, τον βουτούμε γιά λίγο σέ καφτό νερό καί ξύνουμε μ' ένα μαχαίρι, γιά νά φύγει ή σκούρα πέτσα καί νά μείνει καθαρή καί άσπρη. Τον ξεπετσώνουμε καί άπό τό πίσω μέρος, τον κόβουμε σέ μικρά κομμάτιά καί τον βάζουμε σέ μιά λε~ κάνη μέ μπόλικο λεμόνι καί άλάτι. Τον τρίβουμε καλά μέ τά χέρια μας' Αύτό επαναλαμβάνεται δυο τρεις φορές. Τήν τελευταία φορά τον άφήνουμε μέσα στο λεμόνι καί στο άλάτι καμμιά ώρα, γιά ν' άσπρίσει καί νά φύγει ή μυρωδιά.
"Επειτα ετοιμάζουμε τά πόδια : Τά τσουρίζουμε (καψαλίζουμε) καί τά ξύνουμε μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, γιά νά φύγουν δλες οί τρίχες. 'Αφαιρούμε τό νύχι μέ τον μπαλτά και τά κόβουμε σέ κομμάτια. Ξεπλένουμε τον πατσά και τά πόδια και τά βάζουμε στήν κατσαρόλα μέ νερό και λίγο άλάτι. 'Αφού τά ξαφρίσουμε, προσθέτουμε τό κρομμύδι, τό σέ-λινο, τις ντομάτες και τό πιπέρι. Άφήνουμε νά ψηθούν καλά και σερβίρουμε μέ μπόλικο λεμόνι.