Συστατικά
Για το φουά γκρα:
- 1 φουά γκρα
- 2 κιλά αλάτι χοντρό
- Μείγμα μπαχαρικών (πιπέρι λευκό, τζίντζερ, λευκό κάρδαμο, σπόροι κόλιανδρου)
Για την παέγια:
- 600ml ζωμό από χοιρομέρι iberico (βλέπουμε ζωμό από χοιρομέρι iberico στην κατηγορία σούπες, ζωμοί)
- 300ml ελαιόλαδο
- 2 μικρά καρότα
- 2 μικρά γογγύλια
- 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο οι βολβοί κομμένοι σε μακρόστενα κομμάτια
- 1/2 ματσάκι πράσινα σπαράγγια με τις άκρες
- 50 γρ. φάβα ξεφλουδισμένη
- 50 γρ. μπιζέλια ξεφλουδισμένα και ζεματισμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 200 γρ. μικρόκοκκο ρύζι
- 200 γρ. σοφρίτο ντομάτας
- 1/4 κουταλάκι σαφράν
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- 150 γρ. χοιρομέρι iberico σε λεπτές φέτες
- αλάτι
Εκτέλεση
Για το φουά γκρα:
Αφαιρούμε όσο περισσότερα νεύρα μπορούμε από το συκώτι χωρίς να το θρυμματίσουμε τελείως. Το μαζεύουμε στο αρχικό του σχήμα και το τυλίγουμε καλά σε 6 κομμάτια λεπτού βαμβακερού υφάσματος. Τοποθετούμε το συκώτι σε ένα σκεύος με χοντρό αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Για την παέγια:
Ζεσταίνουμε τον ζωμό από χοιρομέρι iberico χωρίς να βράσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι παέγιας και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο στη μέση του τηγανιού. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το σοφρίτο ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό ζωμό. Βράζουμε για 17 λεπτά, προσθέτουμε το σαφράν και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι αν χρειαστεί. Βάζουμε την παέγια στο φούρνο για 12 λεπτά. Βγάζουμε την παέγια από το φούρνο και αφήνουμε το ρύζι να σταθεί για 3 λεπτά. Απλώνουμε τις φέτες από το χοιρομέρι πάνω από το ρύζι και περιμένουμε μέχρι να μαλακώσουν. Πριν σερβίρουμε την παέγια, κόβουμε το φουά γκρα σε μικρούς κύβους και προσθέτουμε.