Συστατικά
- 1 όρνιθα (προτιμότερα χωριάτικη)
- 1 δόση μάτσι κομμένο σέ τετραγωνάκια (λουκούμι)
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 φλυτζάνι ρύζι περίπου
- 1 ντομάτα ώριμη ξυσμένη
- άνηθο
- άλάτι
- πιπέρι
- κανέλλα
- κύμινο.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε καί άλατίζουμε τήν όρνιθα. Ξεχωρίζουμε κομμάτια άπό τό πάχος της και τά βάζουμε σέ τηγάνι μέ τά συκωτάκια ψιλοκομμένα, τό κρομμύδι και τό ρύζι και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε άνηθο, τήν ντομάτα, άλάτι, πιπέρι, κανέλλα, κύμινο καί λίγο νερό. Άφήνουμε νά ψηθούν λίγο. Γεμίζουμε τήν όρνιθα μέ τή γέμιση αύτή καί τήν ράβουμε. Δένουμε τά πόδια και τις φτερούγες μέ κλωστή. Τήν βράζουμε σέ κατσαρόλα μέ νερό καί άλάτι. Τήν στραγγίζουμε καί συό ζουμί της ρίχνουμε λίγο - λίγο τό λουκούμι καί άνακατεύουμε έλαφρά, ώσπου νά πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τή φωτιά καί άφήνουμε νά ψηθεί ένα τέταρτο περίπου. Τσιγαρίζουμε τήν όρνιθα μέ βούτυρο καί ρίχνουμε τό βούτυρο πού μένει στο λουκούμι.
Τό λουκούμι σερβίρεται σάν μιά χυλωμένη σούπα μέ τυρί ξυσμένο.