Συστατικά
- 8 μεγάλες ντομάτες
- 3/4 φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
- 8 κουταλιές σίσυρα η τσιγαρίδες με λίγο από το λίπος που τα περιβάλλει
- 2 πατάτες μέτριες
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά γεμάτη πελτές ντομάτας
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο
- 3 κουταλιές σταφίδες
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, κόβουμε μια φέτα (το καπάκι) από την πλευρά που βρίσκεται απέναντι από το κοτσάνι και αφαιρούμε προσεκτικά με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουτάλι την ψίχα τους. Πολτοποιούμε την ψίχα από τις ντομάτες, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις σταφίδες, το ρύζι, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε ελαφρά τα σίσυρα που έχουμε πάρει από το κιούπι, λειώνουμε το λίπος μέσα στο οποίο έχουν συντηρηθεί. Τα προσθέτουμε κι αυτά στη γέμιση, όπως προτιμάμε, με το λίπος τους ή χωρίς, και γεμίζουμε με το μίγμα αυτό τις ντομάτες. Προσέχουμε να μη τις γεμίσουμε τελείως, αλλά περίπου στα 3/4, γιατί το ρύζι φουσκώνει και ξεχειλίζουν. Καλύπτουμε το άνοιγμα με το καπάκι τους. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και ανάμεσα στα κενά τοποθετούμε τις πατάτες, που τις έχουμε καθαρίσει και κόψει σε φέτες. Αλατίζουμε και τις πατάτες, ρίχνουμε γύρω τους το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό, τόσο ώστε να μην καλύπτει πλήρως τις ντομάτες, δηλαδή να φτάνει μέχρι το καπάκι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου, προσέχουμε το φαγητό να απορροφήσει όλο το νερό, κλείνουμε την εστία και το αφήνουμε για δεκαπέντε λεπτά να τραβήξει.