Συστατικά
Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος τους. Τις απλώνετε σε φαρδύ καλάθι. Κάθε σειρά την αλατίζετε. Αφήνετε το καλάθι με τις ντομάτες σε μέρος προσηλιακό για να τις ψήνει ο ήλιος. Προ-νοήστε πού θα μπει το καλάθι, γιατί θα βγάζει διαρκώς υγρά.
Μετά τις πολτοποιείτε και τις βάζετε σε σακούλα από κάμποτο την οποία κρεμάτε, για να φύγει όλο το νερό. Ο χρόνος που διαρκεί κάθε φάση είναι ανάλογος με την ποσότητα της ντομάτας.
Όταν πάψει να βγάζει νερά η σακούλα, απλώνετε τον πελτέ σε ρηχό ταψί και το βάζετε στον ήλιο, για να αφυδατωθεί τελείως. Ανακατεύετε μ' ένα κουτάλι την πάστα τρεις φορές την ημέρα.
Όταν στεγνώσει και ψηθεί από τον ήλιο, τη βάζετε σε πήλινο σκεύος και καλύπτετε την επιφάνεια με λάδι. Κάθε φορά που παίρνετε πελτέ, ισιώνετε την επιφάνεια και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε λάδι.
Προσοχή πώς θα αλατίσετε το φαγητό σας γιατί η πάστα είναι αλατισμένη.