Συστατικά
- 1 συκωταριά και έντερα (και το μεγάλο) αρνίσια ή κατσικίσια
- βούτυρο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- άνηθο
- 4-5 φρέσκα κρεμμύδια
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκινο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι
Εκτέλεση
Αφού πλύνετε καλά τα έντερα, τα κόβετε μαζί με τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, κρατάτε όμως το μεγάλο έντερο. Σε μια λεκάνη, προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηδο, τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το αλάτι, τα πιπέρια και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε. Τσιγαρίζετε με βούτυρο το μείγμα (προσέχοντας να μην τσιγαριστεί πολύ). Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Δένετε το μεγάλο έντερο στη μια άκρη και το γεμίζετε με το μείγμα. Μετράτε 20 πόντους για κάδε κομμάτι. Μην το παραγεμίζετε: δα φουσκώσει όταν ψηδεί. Δένετε και τη δεύτερη άκρη. Τοποδετείτε τα έντερα που γεμίσατε σ ένα ταψί, κουλουριαστά, από την περιφέρεια προς το κέντρο. Ρίχνετε από πάνω λίγο βούτυρο και λίγο νερό, και τα βάζετε να ψηδούν σε μέτριο φούρνο. Η συνταγή γίνεται σε ελαφριά παραλλαγή και με χοιρινό συκώτι, καρδιά και τσιγαρίδες.