Συστατικά
Για το κραμπλ (τρίμμα αμυγδάλου):
- 50 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη (τριμμένο στο μπλέντερ)
- 1 πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
- 1 πρέζα κανέλα σκόνη
Για τη μους:
- 800 γρ. σύκα, κατά προτίμηση μαύρα και ώριμα (καθαρό βάρος)
- 120 γρ. τσίπουρο
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
- 3 φύλλα ζελατίνας (15 γρ.)
Εκτέλεση
Για την παρασκευή του Κραμπλ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να σχηματιστεί ένα αμμώδες μείγμα. Το διατηρούμε για 1 ώρα σε δροσερό μέρος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Θρυμματίζουμε το μείγμα του κραμπλ πάνω σε μια λαμαρίνα ζαχαροπλαστικής και το ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
Για την παρασκευή της μους:
Πολτοποιούμε τα σύκα αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα τους, μαζί με το τσίπουρο και τη ζάχαρη άχνη. Λιώνουμε τα φύλλα ζελατίνας αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και τα ενώνουμε με τον πολτό σύκου. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε ψηλά ποτήρια. Αφήνουμε να παγώσουν. Προσθέτουμε λίγο κραμπλ και μισό σύκο.