4
ΑΤΟΜΑ
30'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Συστατικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 1 1/2 κιλό) με άσπρη ψίχα
- 1 1/2 ποτ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- κύμινο
- σκόρδο
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι. Ρίχνουμε 1 ποτήρι λάδι σε μεγάλο μπολ. Όταν ψηθεί η πρώτη μελιτζάνα, την καθαρίζουμε με γρήγορες κινήσεις, αφαιρούμε τους σπόρους, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τη σουρώνουμε για να φύγουν τα υγρά της και τη ρίχνουμε στο λάδι. Τη δουλεύουμε με ξύλινο κουτάλι, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Καθαρίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τις άλλες μελιτζάνες, τις ρίχνουμε στο μπολ, ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη μελιτζανοσαλάτα για αρκετή ώρα, προσθέτοντας διαδοχικά το υπόλοιπο λάδι, κύμινο και το χυμό του λεμονιού. Όταν απορροφήσει όλο το λάδι και γίνει μια ομοιογενής μάζα, προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο.
Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα για 2 ώρες στο ψυγείο.