Λαδοτύρι

Λαδοτύρι Λαδοτύρι
5 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μυτιλήνη

Συστατικά

  • 5 lit γάλα πρόβειο ολόπαχο, χλιαρό
  • 1/2 κουταλάκι πυτιά
  • ψιλό αλάτι

Εκτέλεση

Σουρώνουμε το γάλα σε ενα τουλπάνι. Ρίχνουμε την πυτιά, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε. Σε λίγες ώρες θα πήξει. Τότε θα το "κόψουμε" με τον τρίφτη, δηλαδή θα το ανακατέψουμε πολύ ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, έτσι που να τριφτεί το πηγμένο τυρί σε ψίχουλα, τα οποία θα κατακαθίσουν στον πάτο του δοχείου. Τα μικρά αυτά πήγματα θα τα μαζέψουμε και θα τα βάλουμε στα καλουπάκια πιέζοντας για να μη μείνουν κενά ενδιάμεσα. Θα τα γεμίσουμε καλά μέχρι πάνω κι ακόμα λίγο, να είναι φουσκωτά. Αφού γεμίσουμε τα καλαθάκια, μετά από 5-10 λεπτά, θα βγάλουμε προσεκτικά τα τυράκια ώστε να μη διαλυθούν και, αφού τα αλατίσουμε ολόγυρα, θα τα ξαναβάλουμε μέσα στα καλαθάκια. Η διαδικασία του αλατίσματος πρέπει να επαναληφθεί άλλες 2 φορές, μία το βράδυ και μία την επομένη το πρωί. Μετά το τρίτο αλάτισμα, βάζουμε το τυρί πάνω σε ένα ράφι ή κάτι παρόμοιο, σε σκιά αλλά όχι με πολύ αέρα, γιατί τότε θα στεγνώσει απότομα το τυρί από έξω και μέσα θα μείνει μαλακό. Θα το αφήσουμε εκεί γυρίζοντάς το από καιρό σε καιρό για να μη μουχλιάσει. Όταν στεγνώσει καλά, θα το ξεπλύνουμε με νεράκι για να φύγει το περίσσιο αλάτι και θα το ακουμπήσουμε πάλι σε μια επιφάνεια να στεγνώσει, γυρίζοντάς το πού και πού. Όταν δούμε στην επιφάνειά του λίγο σαν λαδάκι, τότε είναι έτοιμο. Το τοποθετούμε σε δοχείο με λάδι φροντίζοντας να είναι σκεπασμένο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε