Συστατικά
- 1 κιλό γάλα
- 220 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 3 δόσεις άρωμα βανίλια
Για τη καραμέλα:
- 220 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει και την αφήνουμε να καραμελώσει. Μόλις πάρει σκούρο χρυσόξανθο χρώμα, την αδειάζουμε σε στρογγυλή μεγάλη φόρμα, ειδική για καραμελέ ή σε ατομικά φορμάκια. Ζεσταίνουμε το γάλα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στα φορμάκια. Τοποθετούμε τη φόρμα με την κρέμα μέσα σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει μέχρι τη μέση νερό και ψήνουμε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε την κρέμα εάν ψήθηκε, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι. Εάν βγει καθαρό, τότε η κρέμα είναι έτοιμη. Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα επάνω σε μία πιατέλα με μία κίνηση.