Συστατικά
- 675 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα ή βανίλιες, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε φέτες
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 400 γρ. έτοιμη σως ανγκλέζ
- 300 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
- 30 ml νερό
- 15 ml ζελατίνη σε σκόνη
- 1 ασπράδι
Για το γαρνίρισμα:
- φέτες φρέσκου δαμάσκηνου
- κλωναράκια φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα σκεύος τα φρούτα μαζί με το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμς τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Έπειτα τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Περνάμε τον πολτό από σουρωτήρι και τυον αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε τη σως ανγκλέζ σε ενα σκεύος, προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στο μεταξύ, ρίχνουμε το νερό σε πυρίμαχο μπολ και ραντίζουμε τη ζελατίνη από πάνω. Την αφήνουμε 5 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει, την προσθέτουμε στην καυτή κρέμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και την ανακατεύουμε με το μείγμα της κρεμ ανγκλέζ. Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε με την κρέμα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώσπου να αρχίσει να πήζει. Σε 6 κολονάτα ποτήρια ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές κρέμας και κουταλιές από τον πουρέ φρούτου. Ανακατεύουμε ελαφρώς με μια μεταλλική ράβδο και τοποθετούμε τα ποτήρια για 2-3 ώρες στο ψυγείο, ώσπου να πήξει η κρεμ ανγκλέζ. Γαρνίρουμε κάθε ποτήρι με φέτες φρούτου και κλωναράκια δυόσμου λίγο πριν σερβίρουμε.