Συστατικά
- ½ κιλό στάρι
- 250 γρ. αμύγδαλα άσπρα
- 250 γρ. καρυδόψιχα
- 150 γρ. ξανθές σταφίδες
- 100 γρ. μαύρες σταφίδες
- 100 γρ. φουντούκια
- ζάχαρη
- φρυγανιά τριμμένη
- λίγο γλυκάνισο
- κανέλα
- Ρόδι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το στάρι. Το βράζουμε (για λίγο και αφού το στραγγίσουμε, το ξαναβράζουμε με λίγο αλάτι και βάγια για αρκετή ώρα, περίπου 30 λεπτά, προαιρετικά) σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και ν′ ανοίξουν οι σπόροι. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε δυο λείες πετσέτες (για να μην κολλήσει) και να στεγνώσει καλά (αυτό μπορεί να πάρει και 10 ώρες). Καθαρίζουμε το ρόδι. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια. Καβουρντίζουμε λίγο στο τηγάνι το γλυκάνισο, το σουσάμι, τα κοπανισμένα στραγάλια ή το αλεύρι. Ανάβουμε ένα κερί ή το καντήλι και με το αναμμένο θυμιατό σταυρώνουμε το πιάτο που θα στολίσουμε λέγοντας 3 φορές «Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Στη συνέχεια λιβανίζουμε τα κόλλυβα και μνημονεύουμε τα ονόματα των νεκρών που τιμούμε. Η ιερότητα αυτού του πιάτου βρίσκεται στη συμβολική επικοινωνία ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς. Γι′ αυτό και παίρνουμε με τις δυο μας χούφτες λίγο στάρι και σχηματίζουμε το σημείο του σταυρού στο πιάτο. Μετά, με τη μία χούφτα βάζουμε σε μια γωνία του πιάτου μας στάρι και λέμε «Γι′ αυτούς που δεν έχουν κανένα να τους μνημονεύσει». Συνεχίζουμε βάζοντας στάρι και λέγοντας τα ονόματα των πεθαμένων μας. Έπειτα ρίχνουμε το υπόλοιπο στάρι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με όλα τα υλικά. Πατάμε καλά τα κόλλυβα να ισιώσουν. Βάζουμε λίγο καβουρδισμένο αλεύρι ή καβουρδισμένα στραγάλια σε όλη την επιφάνεια του πιάτου, το πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και το στολίζουμε με τον τρόπο της αρεσκείας μας με ασπρισμένα αμύγδαλα, κουφέτα, ρόδι, σταφίδες, κανέλα. Το κύριο μυστικό της επιτυχίας των κολλύβων είναι η αποφυγή υγρασίας, γι′ αυτό όλα τα υλικά πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.