Η πίτα του αγρού

Η πίτα του αγρού Η πίτα του αγρού
4 ΑΤΟΜΑ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00' ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
0 ΔΥΣΚΟΛΙΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Σάμος

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο αλάτι
  • λίγο λάδι (ένα φλιτζανάκι του καφέ)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
  • νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:

  • 2 1/2 κιλά χόρτα αρωματικά του αγρού
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και σε μια γούβα στη μέση το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και με λίγο-λίγο νερό ζυμώνουμε σε μία τρυφερή ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο να "ανεβεί". Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό να μαραθούν όλα μαζί. Τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη και τα ανακατεύουμε με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. (Αν βάλουμε και φέτα ή μυζήθρα, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια, μα δεν προσθέτουμε αλάτι!) Παίρνουμε τη μισή ζύμη και σε καλά αλευρωμένο τραπέζι "ανοίγουμε φύλλο". Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού. Βάζουμε μέσα τα χόρτα και στρώνουμε να πάει παντού η γέμιση. Ανοίγουμε και το επόμενο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Τη χαρακώνουμε από πάνω για να ψηθεί, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και μετά αλείφουμε με λίγο λάδι. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να "πιει" το ζουμί από τα χόρτα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε