Συστατικά
- 1 κιλό βερίκοκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
- ασβεστόνερο
- 2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
- αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά ψημένα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τα βερίκοκα τα κουκούτσια, με ενα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα και τα τοποθετούμε στο ασβεστόνερο για 2 ώρες. Τα πλένουμε, τα απλώνουμε σε πετσέτες να στραγγίσουν και τα σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα για να μην ξεραίνονται. Βράζουμε το σιρόπι και όταν πάρει μια βράση, το αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά. Το αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και το ξαναβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, (μετράτε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) μέχρι να δέσει. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε για 24 ώρες, οπότε τα φρούτα θα αφήσουν κάποια υγρά. Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά για να δέσει και πάλι το σιρόπι. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το άρωμα πικραμύγδαλου. Αφήνουμε λίγο το γλυκό να κρυώσει και το μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα, αφού τοποθετήσουμε από ένα αμύγδαλο στο κενό των βερίκοκων, τα οποία έχουμε ασπρίσει και στεγνώσει εντελώς στο φούρνο.