Συστατικά
- 1 ξυλάκι βανίλιας
- 1 λεμόνι, το ξύσμα
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
- 1 λίτρο λευκό κρασί μοσχάτο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 4 ώριμα αχλάδια
- 200 γρ. μικρόκοκκο ρύζι
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 ½ κουταλιές μέλι
- 1 ½ κουταλιά σταφίδες
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
- Λίγο παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε, καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε 8 ισομερή κομμάτια. Σκίζουμε το ξυλάκι βανίλιας και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους από το εσωτερικό της. Ρίχνουμε το κρασί στο τηγάνι παέγιας και προσθέτουμε 400ml νερό. Προσθέτουμε τα ξυλάκια και τους σπόρους βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τα ξυλάκια κανέλας, τον γλυκάνισο και βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και τα αχλάδια. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα. Αφαιρούμε και πετάμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τα ξυλάκια κανέλας και βανίλιας. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία χώρου. Μόλις κρυώσει το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ακριβώς επάνω στην επιφάνειά του. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να το σερβίρουμε. Σερβίρουμε το ρύζι με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.