2
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Συστατικά
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο
- 5 γαρίφαλα
- 2-3 κλωνάρια σέλινο
Για τη σάλτσα:
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 500 γρ. ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια ολόκληρα
- 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- νερό
- 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βράζουμε. Τα στραγγίζουμε, καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα, και το προσθέτουμε στους γίγαντες, μαζί με τα καρότα και το σέλινο. Αφήνουμε να βράσουν, προσθέτοντας ζεστό νερό, χωρίς όμως να χυλώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για την σάλτσα
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμη την αδειάζουμε επάνω στα φασόλια και ψήνουμε στους 180° C για 50 λεπτά, προσθέτοντας κατά διαστήματα εάν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό.